EXAMEN

Efter två år fyllda av äventyr kom dagen då vi alla i klassen går skilda vägar. Vi går ut som färdigutbildade trädgårdsmästare. Många frågor, många funderingar, många aha-upplevelser, många tentaplugg-stunder, många studiebesök och mycket mer därtill. Jag är supernöjd med vad utbildningen har gett mig. Fått många mentorer och vänner under resans gång. Blivit bekant med många växter och har fått ta del av många platser jag aldrig trodde jag skulle få se. Nu börjar det som är mest roligt. Att börja jobba på riktigt, ser med spänning var jag kommer att hamna. Ett stort tack till alla som gjort resan möjlig och till alla man mött på längs vägen.

Allt började med en omöjlig dröm och en obeskrivlig längtan. Ser med tacksamhet tillbaka och med längtan på vad som ligger framför.

En av utbildningens höjdpunkt var alla klassvänner. Passade på att samla alla signaturer på en spade jag köpte från Artilleriet. Som en gästbok fast lite roligare. Kommer att hänga upp spaden på väggen som ett minne från alla fantastiska personer i klassen.

Snøhetta

Idag bar det av mot Oslo, där jag fick ett besök på Snøhetta. De var trevliga och fick en nygjord cappucino medans vi tog en tur kring hela företaget och deras olika avdelningar. Var minst sagt förbryllad över hur välorganiserade de var, samt den kreativitet som ägde rum. Fick tillfällen att fråga en del och lämnade dem med inspirationstanken laddad.

Hade hela dagen i Oslo så jag kunde vandra omkring. En fin stad med mycket. Allt julmys var ju ett stort plus.

IMG_6246.JPG
IMG_6244.JPG
IMG_6247.JPG
IMG_6240.JPG
IMG_6237.JPG
IMG_6241.JPG
IMG_6242.JPG

Zetas Höstmarknad

Zetas höstmarknad känns som en given komponent till hösten. En av Stockholms finare växtträdgårdar och nu med all vacker höstfägring. Som en godispåse för ögonen. Handelsträdgården som gör det lilla extra och ger livskvalitet. Nu var det ett härligt event med utställare helgen den 6-7 oktober. Självklart var det fint väder och fullt med god stämning.

 

 

CHELSEA FLOWER SHOW

Här kommer ett inlägg som inte kom upp mitt i våren & sommarens rush. Det var en enkel dröm & tanke som tändes förra hösten, dit vill jag åka. Vår perennlärare hade varit där. Tänkte direkt. Det låter soft. Jag köpte biljetter i januari för att åka hit den 23 maj. En av europas bästa blomstershower. För dig som gillar blommor. Det var jag och alla pensionärer, nja okej inte riktigt.

De gör det och lite till, för att inte fastna på lagom nivån. Foodtrucks, konserter, visningsträdgårdar, samt alla visningsträdgårdar och som också delade ut manualer på hur växterna som var med. Alla trädgårdar hade även ett budskap vilket var spännande. Det tog 10 timmar på mässan för mig att gå igenom allt. Fick även massa trevliga samtal med andra trädgårdsmänniskor.

Jag lämnade London med inspirationstanken full.  Hit vill jag åka igen, igen och igen.

Nordic Life in Urban Spaces

Fick en inbjudan från Vestre så passade på att närvara på eventet. Vestre visade upp sina utemöbler för städer, parker och offentliga rum. Samt så var Jenny Osuldsen från snöhetta där och föreläste. Väldigt vad hon kunde mycket. En ganska soft kväll, de bjöd på hamburgare och snacks som smakade himmel och värdarna på vestre var trevliga.

Det är mycket man glömmer av och det är svårt att ta in allt. Men det var ett par saker man snappade upp. Mycket snack var på norska så det var muntert rakt igenom. Kan männsikor från Norge låta tråkiga?

Vestres VD Christian var en lattjo och energifull typ som talade för oss. Han pratade om vikten med att jobba hållbart i framtiden, minska på slit och släng. Producerar även alla möbler här i norden. Även att vi inte en part kan ändra världen själv, utan hur vi alla bör ändra världen lite för varje dag. Ett steg i taget i den skalan man kan. Sedan till det bästa. Att städerna tillhör alla. Var än du kommer ifrån så är staden en offentlig plats och vikten att få skapa trivsamma plattformer och miljöer där alla generationer kan få mötas. Trivsel kort sagt. Som en festfixare fast i offentliga rum. För samman människor.

Sedan kom hon Jenny Osuldsen, professor i landskapsarkitektur och pratade om deras arbeten och hur de jobbar med processer Snöhetta. Berättade om utförda & pågående projekt som de gjort. Gick igenom ett par stycken som Operan i Oslo, biblioteket i Alexandria, Trädhotellet i Kiruna med mera. Drömmar, intelligens & genomförarkraft gör dem till ett spännande företag.

Kontentan var att ta världen närmare. Förstärk naturen och omgivningen omkring. Gör platser där trivsel kan frodas.

Hoppas kunna få göra detsamma även på mindre ytor som trädgårdsmästare.

HM Home

När man är ledig och har gjort lite självstudier brukar det sitta fint med promenader och bästa avkopplingen för mig är att besöka affärer där tankar, drömmar & inspiration får flöda fritt. Nu svängde jag förbi HM Home, de har grym heminredning till ett bra svenssonpris. Det som de gör lyckat är de inreder butiken med växter. Blir ett mer levande rum. Kul att de säljer snittblommor med Bunches som är från Göteborg också. Där man kan baka ihop sina egna buketter med komponenter. Lite dyrare men dock så trevligt.

Bäst var trappräcket med murgröna, gullrankan & bergpalm som skapade en plantering som gav en dynamitliknande känsla. På bilden längst ner ser ni en bamsestor fönsterfikus. Växtvärldens Chuck Norris. Tålig som få.

BLOMSTERLANDET

Varannan helg jobbar jag på Blomsterlandet vid sidan av studierna. En utmärkt plats att få se säsongens aktuella växter samtidigt man får hjälpa kunder att hitta rätt saker och vägleda dem i beslut. Jag har några favoriter, därav ljungen, revsugan, mosskuddar & alunroten. Att gå in i en blomaffär är samma känsla som att gå in i en lösgodisbutik, fast här blir det istället ögongodis.

440D0904-94DE-43AA-8EA0-C09D9A19420E.jpeg

Grön ljung

Lite mer färgneutralt och har en jämn balans, tar inte för mycket uppmärksamhet. lämnar rampljuset åt andra växter.

A503EE6C-C2F4-4198-AF1B-1EA0F5BB83FF.jpeg

Mosskuddar

Riktigt fluffiga och fina och ja de skapar en skogskänsla i dina planteringar. Fint hela säsongen. Vet inte om de kallas mosskuddar men ett enkelt namn att säga. Kärt barn har många namn.

F1DDFAFC-2C63-4898-9B52-C9544126BBC4.jpeg

Revsuga

Enkelt och spännande bladverk främst. Skiftar i grönt, Brunt & vinrött. Gör sig riktigt fin. Den är precis som en god vän, alltid välkommen.

DB0A10BE-BB54-4C77-8FB8-C8E65E5C4DD1.jpeg

Alunrot

Funkar bra som vår, sommar, höst & vinterväxt. Enkel och härlig. Finns i en rad uppsättning med härliga färger. En given komponent i krukplanteringar såväl som rabatter.

PLANERING AV PERENNPLANTERINGAR

Idag hade vi perennkunskap med Mona Holmberg, som har gjort hundratals perennplanteringar. Allt från komposition, funktion och bra tips. Vi fick dessutom bra ”mallar” med saker att komma ihåg och upplägget för att få en lyckad perennplantering.  Ett stort plus med henne är att hon är galet pedagogisk och har en lång erfarenhet om hur det funkar. Hon fick oss helt enkelt inspirerade. Nu blir det att bära av.